povijest_01Hrvatsko pjevačko društvo “Jeka” osnovano je 1874 godine, a službeno je potvrđeno 3. ožujka 1875. godine. Prvi barjak društva posvećen je 12. rujna 1875. godine, a prvo geslo izvezeno na tom barjaku pod kojim “Jeka” djeluje bilo je “JEKA PJEVA SVIM PRIJATELJEM”. Od godine 1887. do danas društvo djeluje pod novim geslom “ZA DOM I RODA ČAST, PJEVAT NAM JE SLAST”. Kontinuirano djelovanje Hrvatskog pjevačkog društva “Jeka” kroz tri društveno politička uređenja; Austro-Ugarsku monarhiju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca te Kraljevinu Jugoslaviju, nakon kratkog razdoblja u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji prekida se 24. studenog 1948. godine kada se društvu zabranjuje rad u novim društveno-političkim datostima komunističkog režima. Od 1950. godine do 1958.godine Hrvatsko pjevačko društvo “Jeka” djeluje pod novim, politički pogodnijim imenom kao sekcija Kulturno umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” u Samoboru. Od 1958. do 1971. zamire u Samoboru svaki rad gradskog pjevačkog zbora. Inicijativom Matice hrvatske u Samoboru Hrvatsko pjevačko društvo “Jeka” obnavlja se 20. listopada 1971. godine pod povijesnim imenom Hrvatskog pjevačkog društva “Jeka”, te traje do danas. Danas je “Jeka” jedno od pet najstarijih pjevačkih društava koja još djeluju u našoj zemlji.

Društvo je održalo niz koncerata u rodnom Samoboru, po čitavoj Hrvatskoj, Sloveniji, i Njemačkoj. Od 7. studenog 1996. godine novi zborovođa Josip degl’ Ivellio kratko radi s mješovitim zborom, raspušta ga 1999 g. zbog neredovitosti dolazaka muških članova na probe i oformljuje ŽENSKI KOMORNI ZBOR Hrvatskog pjevačkog društva “Jeka”.

Tijekom 2002./ 2003. u radu “Jeke” ostvarene su visoke umjetničke i tehničke zadaće. Kao najveći uspjeh sezone 2003./ 2004. bilježi se CJELOVEČERNJI KONCERT 9. svibnja 2003. godine kao prvi godišnji koncert od rada u sastavu ženskog komornog zbora. U jubilarnoj sezoni (130.obljetnice) u veljači 2004. g. značajan je nastup u dobrotvorne svrhe održan u Sloveniji u Novom Mestu, cjelovečernji koncert 21. ožujka 2003. u kapeli Služavki malog Isusa u Samoboru s duhovnim skladbama pod nazivom “«AVE MARIA”, u Samoborskom muzeju postavom kronološke izložbe o djelovanju društva pod izvornim sačuvanim povijesnim barjakom društva koji se i danas čuva u samoborskom Muezju. 14. lipnja 2004. g. održan je proljetni koncert pod nazivom “FOLKLORNI ZVUCI S RAZNIH STRANA” od španjolske narodne glazbe do narodne glazbe samoborskog kraja.

Od prosinca 2004 g. Društvo se značajno brojno povećalo, što je uz Ženski komorni zbor rezultiralo ponovnom uspostavom Mješovitog pjevačkog zbora. Od tada pa sve do danas društvo kontinuirano i predano radi, sudjeluje na sve većem i značajnijem broju nastupa, koncerata, gostovanja.

U izdavačkoj djelatnosti Hrvatskog pjevačkog društva “Jeka” tiskano su kroz povijest 5 tiskovina, a 27. lipnja 2008. godine “Jeka” je u Samoboru promovirala svoju šestu tiskovinu, kapitalno djelo, knjigu povjesnicu i zbirku skladbi pod nazivom Za dom i roda čast pjevat nam je slast – Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva “Jeka” u Samoboru, autora Josipa degl’ Ivellia, sadašnjeg umjetničkog voditelja, dirigenta i skladatelja. Knjiga je vrlo vrijedno djelo na 315. stranica od kojih su 143 stranice povijesni prikaz života i rada “Jeke”, a nakon toga su tiskane 43 skladbe posvećene i pisane za Hrvatsko pjevačko društvo “Jeka” od prve skladbe iz 1874. do posljednih nastalih 2007. godine.

U lipnju 2009. “Jeka” je održala niz koncerata u Rimu u Italiji i to u bazilici sv. Križa, papinskom sveučilištu Antonianumu, bazilici sv. Lovre u Lucini i u papinskom hrvastkom zavodu sv. Jeronima. Tijeoom sezone 2009/2010. po prvi puta je ostvarena suradnja sa zborom i orkestrom  glazbene škole “Ferdo Livadić” koja je okrunjena koncertom 6. lipnja 2010. na kojem je između ostalog izvedena i “Missa Criolla” Ariela Ramireza.

U rujnu 2010. osniva se nova sekcija Društva, tj. Gradski dječji zbor, koji svoj prvi nastup bilježi već na Božićnom koncertu 2010. godine.

Društvo je pokretač i organizator Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova i vokalnih ansambala “Samoborko zborsko protuletje”, koje je održano 9. travnja 2011. i bijenalskog je ritma održavanja.

Hrvatsko pjevačko društvo “Jeka” na 12. županijskoj Smotri zborova u Zaprešiću u svibnju 2011. od stručnog selektora Hrvatskoga sabora kulture proglašeno je najboljim pjevačkim zborom u Zagrebačkoj županiji, te po prvi puta u svojoj povijesti odlazi na Državno natjecanje pjevačkih zborova u Novigrad Istarski u 22. i 23. listopada 2011. godine, gdje je nastupala među petnaestak najboljih zborova u Republici Hrvatskoj koji su svoj nastup izborili prethodnim selekcijama između 80 zborova.

23. studenog 2011. godine Društvo je svečanom sjednicom i koncertom proslavilo 40. godišnjicu obnove Društva 1971. – 2011.

28. prosinca 2011. obje sekcije društva; Mješoviti zbor i Gradski dječji zbor scenski su izveli mjuzikl “Božićni mir”, autora J. degl’ Ivellia na tekst s. Bernardine Crnogorac, te nakon gotovo 70. godina ponovno oživili scensko glazbeni nastup Društva.

Repertoar “Jeke” je vrlo bogat, a oslanja se na djela hrvatskih skladatelja, no nikako ne isključuje i djela velikih europskih i svjetskih skladatelja. U repertoaru Društva nalaze se duhovne skladbe i mise, ostale skladbe zborske literature kao i skladbe folklornog izričaja.

(J. degl’ Ivellio)